وبلاگ تین نیوز، یوسف عمادی | یک کشور داشته های مختلفی می تواند داشته باشد مثل کوه، جنگل، حیات وحش، رودخانه و دریاچه که ملموس هستند و ملکیت دارند. بعضی از این داشته ها اگر به هر شکل قابل بهره برداری باشند میتوانند به منابع آن کشور تبدیل شوند.
زمین هر کشور معروفترین دارایی هر کشوری است که به استعاره وطن پرستانه "خاک کشور" معروف است. اساس بسیاری از نزاع های تاریخی بین انسانها مقوله "خاک" بوده که قدمت این قضیه، به ابتدای تاریخ بشریت باز می گردد.
بقیه مقاله در ادامه مطلب (توجه همکاران عزیز را به بند 7 نحوه ارائه این سرویس ها جلب می نمایم)
بشر در گذر زمان، هرچه فهمیده تر شد، داشته های بیشتری را به منابع خود و کشورش تبدیل کرد.
حدود صد سال پیش، با شروع اختراعات و تلاش های بشر برای پرواز، فضای بالای خاک هر کشور که به " آسمان کشور" معروف است، کم کم از فاز داشته به منبع، ارتقاء ماهیت داد و در حال حاضر در نقطه ای از تاریخ قرار داریم که فضای بالای سر من و شما به منبع بسیار ارزشمندی از درآمد تبدیل شده است.
دست کم ۱۰۰ دلار درآمد حاصل از عبور یک هواپیما از آسمان ایران است که البته این مبلغ با توجه به وزن هواپیما و مسافت طی شده، افزایش پیدا می کند.
کشورهای زیادی مثل یوگسلاوی سابق، سوییس، بریتانیا و حتی بحرین گام های جدی و بلند مدت در جهت برنامه ریزی برای افزایش درآمد هرچه بیشتر از فضای کشورشان انجام داده اند که عموما با دو اهرم افزایش ارزش افزوده در ارائه سرویس و ایجاد مزیت رقابتی برای مصرف کنندگان بوده است.
بخش قابل توجهی از درآمد فعلی شرکت فرودگاه های کشور و به تبع آن درآمد ارزی کشورمان از همین راه، یعنی از طریق اجازه استفاده از فضای کشورمان و ارائه سرویس ترافیک هوایی حاصل می شود.
با افزایش میل و به نوعی نیاز به ایمنی و احتیاطهای لازم برای حفظ جان انسانها و سرمایه در حال پرواز ایرلاین ها، بحث حق استفاده صرف از فضای کشور امری بدیهی است که نمی تواند به تنهایی ضامن ایجاد درآمد از فضای هوایی یک کشور باشد؛ به گونه ای که معمولا شرکتهای هواپیمایی مسیرهای دارای حداقل های ایمنی را به مسیر کوتاه تر ترجیح می دهند. بنابراین خدمات ارائه شده در یک فضا و مزیت های بهره برداری از آن فضا، عوامل تعیین کننده در تصمیم مشتریان می باشند.
مجموعه خدماتی که در فضای هوایی قابل تعریف هست شامل موارد مختلفی است:
۱-سرویس کنترل ترافیک هوایی (تکتیکال)
۲-سرویس کنترل استراتژیک فضا و ترافیک
۳-سرویس اطلاع رسانی در زمان رویداد
۴- سرویس هماهنگی و فرماندهی تجسس و نجات
۵-سرویس نظارت راداری بر مسیر و ارتفاع پرواز
۶-سرویس اطلاعات هواشناسی
۷-سرویس استفاده از شبکه ی خدمات کمک ناوبری
در واقع کیفیت ارائه هریک از این سرویس هاست که فاکتور تعیین کننده برای کشش و رضایتمندی مشتریان فضاست.
شرکت فرودگاه های کشور، لغت فرودگاه را به عنوان عنصر اصلی در عنوان خود جای داده که بالطبع نشان دهنده وظیفه ارائه ی خدمات و سرویس های فرودگاهی است. از طرفی طبق تبصره ای در ماده ی ۱۶۱ قانون پنجم توسعه کشور، ارائه خدماتکمک ناوبری هوایی و نشست و برخاست به صورت انحصاری برعهده شرکت فرودگاه ها خواهد بود.
بنابراین تمامی سرویس های قابل ارائه در فضای هوایی کشورمان یا مستقیما به وسیله شرکت فرودگاه های کشور ارائه می شود و یا از طریق این شرکت انجام می گیرد.
نحوه ارائه این سرویس ها بدین گونه است:
۱- سرویس کنترل ترافیک هوایی که به صورت تکتیکال ارائه می شود و تماما توسط کنترلرهای ترافیک هوایی ارائه میگردد؛
۲- سرویس کنترل استراتژیک فضا و ترافیک که بعد استراتژیک دارد و خود شامل خدمات گسترده ای است و دارای نمود هایی است از قبیل طراحی راه های هوایی مناسب، طرح های پروازی، مدیریت صدور مجوزهای پروازی و تعیین route scheme های منطقه ای. تمامی این بخش از خدمات نیز توسط کنترلرهای ترافیک هوایی شاغل در بخش ستاد انجام می گیرد؛
۳- سرویس اطلاع رسانی در زمان رویداد که شامل درک شرایط اضطراری برای پرواز و اطلاع رسانی های بلادرنگ بر حسب چارت از پیش تعیین شده است و توسط کنترلرهای ترافیک هوایی در تمامی نقاط کشور انجام می گیرد؛
۴-به دلیل اشراف به شرایط و محیط و نیز ارتباط واحدهای کنترل ترافیک هوایی به اکثر واحدها و سازمان های درگیر در تجسس و نجات هواپیما، در صورت بروز سانحه، مرکز اولیه هماهنگی و فرماندهی عملیات تجسس و نجات باید در واحدهای کنترل ترافیک هوایی و رهبری آن توسط کنترلرهای ترافیک هوایی انجام گیرد؛
۵- سرویس نظارت راداری در مسیرهای هوایی که در حال حاضر در سراسر فضای کشور و به شکل دقیقتر در ۴ فرودگاه پرتردد کشور، وجود دارد که کنترلرهای ترافیک هوایی از طریق طی مراحل آموزشی متعدد و آزمون های متعدد مربوط از این سامانه راداری جهت ایمن تر کردن و سریعتر کردن جریان ترافیکی استفاده می کنند. علیرغم اینکه در ظاهر بنظر می رسد پوشش راداری باعث راحتی کار کنترلر شده است اما مسئولیت شغلی کنترلر و نیاز به دقت و خلاقیت ایشان را بسیار بیش تر از قبل می کند؛
۶- اطلاعات هواشناسی توسط سازمان هواشناسی تهیه می شود و به صورت پیام هایی در اختیار کنترلرهای ترافیک هوایی قرار می گیرند. این پیام ها به فراخور موضوع و موقعیت یا به طور مستقیم از طریق کانال ATIS فرودگاه ها، به پرواز منتقل می شوند و یا به شکل غیر مستقیم در تصمیم گیری، مدیریت و کنترل جریان ترافیک توسط کنترلرهای ترافیک هوایی به منظور ایمن نگه داشتن پروازها از پدیده های جوی استفاده می شود؛
۷- شبکه ای از دستگاه های کمک ناوبری در کشور وجود دارد و توسط اداره ارتباطات و کمک ناوبری پشتیبانی می شود. به دلایل متعددی مثل مبنای سنتی دستگاه ها و در نتیجه بهینه نبودن مسیرهای تعریف شده توسط آنها، در بسیاری زمانها کنترلرهای ترافیک هوایی، ابزار نظارتی رادار را وسیله ای می کنند تا با استفاده از تکنیک vectoring و به صورت direct routing به پروازهای تحت کنترل خود، سرویس ناوبری نیز ارائه دهند که این کار کنترلرها نه تنها مطلوب کامل برای تقریبا تمامی پروازهاست، بلکه منافع مالی و اعتباری بسیار کلانی در بلند مدت نصیب شرکت های هواپیمایی می نماید.
مواردی که ذکر شد نقش برجسته کنترلرهای ترافیک هوایی را بیشتر از پیش در ارائه سرویس در فضای کشور گوشزد می کند. نقشی که در برگیرنده آورده فراوان و چشم گیری برای شرکت فرودگاه ها و کشورمان است.
در حال حاضر حدود هزار متخصص کنترل ترافیک هوایی در شرکت فرودگاه های کشور در مراکز مختلف اعم از ستاد، سنتر و فرودگاه ها مشغول فعالیت هستند. بی شک واحدهای مختلف دیگری اعم از عملیاتی و غیر عملیاتی در کمک به ایفای نقش کنترلرها موثر هستند؛ اما با توجه به تمام کنندگی و نقش منحصر بفرد این هزار نفر، نوع حمایت و توجهی که به ایشان می شود تعیین کننده ضعف و قوت در ارائه خدمات مربوط به فضای کشورمان است و به نوبه خود، کم و زیاد در ارزش افزوده های سرویس ارائه شده در نظر و تصمیم مشتریان فضا موثر است.
به دلیل ناامنی های اخیر خاورمیانه و حضور تروریست ها در شمال عراق و شرق سوریه و درگیری های هوایی و زمینی در این مناطق، آسمان کشور عراق فاقد امنیت کافی برای عبور پروازهای مسافربری است و در نتیجه حجم پروازهای عبوری در عرض چند هفته پس از اوجگیری این درگیریها به حدود ۲ برابر رسید.
دو سوال در اینجا مطرح است:
نخست این که در صورت بروز کوچکترین خللی، ممکن است شرکت های هواپیمای در استفاده از فضای کشورمان تجدید نظر کنند (به عنوان مثال به نظر می رسد با شلیک موش کهای روسی و گذر از آسمان ایران به سمت سوریه در چند روز گذشته بسیاری از پروازهای مسیر شرق به غرب تصمیم به تغییر مسیر ایران - ترکیه به مسیر عربستان - مصر گرفتند) آیا ما اقدامات یکپارچه و متحدی انجام داده ایم که ضامن این تداوم خدمات ایده آل به مشتریان فضا باشد. ضمانتی که سبب شود حتی اگر شرایط منطقه ای مانند گذشته آرام شد، مشتریان فعلی کماکان در آسمان ایران باقی بمانند؟
و سوال دوم اینکه آیا منتفعان از این درآمد و تصمیم گیران اصلی فضا، در کنار افزایش مشتری و درآمد، به فکر افزایش حمایت های سخت افزاری، محیطی و معیشتی از کنترلرهای ترافیک هوایی بوده اند؟ حمایت از همان هزار نفری که از هوا پول می سازند!
یاد سخن استاد عزیز وطنمون افتادم که می گفت: حاصلضرب توانایی افراد در ادعای آنها عددی است ثابت....
حال این بنده خدا هم توانایی که نداره ولی می خواسته که این رابطه را خراب نکنه.....
جدی نگیر مهندس عزیز، بلند همتان الکترونیک به این رجز خوانی های جوجه فوکلی های مراقبتی عادت دارند که به قول شاعر:
ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست،
عرض خود می بری و زحمت ما میداری......
یاحق
سلام مهندس
این مقاله چیزی نیست جز توهمات یک ذهن بیمار
زیاد جدی نگیر مهندس نویسنده این مقاله از کنترلر های درجه دو فرودگاه شیرازه که یه وبلاگ تو تین نیوز بازکرده یه سری اراجیفم به هم بافته گذاشته اونجا حالا از شما انتظار نمیره هر بنده خدایی هر جا یه مطلبی به اسم مقاله بنویسه شما هم با نشر اون باعث افزایش خوانندگان اون مطلب بشین
دوست عزیز
هر شخصی نظراتش برای خودش و ما محترمه. با توهین به دیگران کاری از پیش نمیره. من هم نه حرف ایشات را تایید و نه رد می کنم. مطلب رو میذارم هرکس دوست داشت در تایید و یا رد اون مطلب ، نظرش رو درج می کنه.
عزت زیاد